Salony Polonistyczne

Salony Polonistyczne to spotkania z ludźmi kultury i nauki w ciekawych miejscach Krakowa połączone często z ich  zwiedzaniem lub uczestnictwem w niebanalnym wydarzeniu kulturalnym.

XVI noworoczny Salon Polonistyczny
~ po krako(w)sku ~

„Albośmy to jacy tacy”?

W ostatni piątek w gościnnych progach Kawiarni Literackiej przy ul. Krakowskiej (nomen omen) odbyła się XV Salon Polonistyczny „Po krako(w)sku”.  Jak zwykle na Salon zaprosiliśmy gościa, tym razem był to red. Mieczysław Czuma – wieloletni redaktor naczelny „Przekroju”, wybitny krakauer i krakauerolog, autor licznych książek
o Krakowie, pomysłodawca słynnego marszu jamników,długo by wyliczać…

Redaktor Czuma z wrodzoną sobie swadą i dowcipem wspominał  słynnych profesorów polonistyki krakowskiej ( i naturalnie-ogólnopolskiej) – Pigonia, Kleinera, Klemensiewicza (  cóż to były za Osobowości!), opowiadał o historii Kazimierza, na terenie którego znajdowaliśmy się, o literackim i nie tylko Krakowie oraz o tym, że właściwie wszystko, co ważne zaczęło się w tym niezwykłym miejscu.  Wprawieni
w doskonały humor członkowie Stowarzyszenia udali się po autografy, odbyła się też sesja zdjęciowa, była możliwość porozmawiania z naszym Gościem.

Salon był okazją do przedstawienia nowo wybranego Zarządu Stowarzyszenia Polonistów i zaprezentowania planów na najbliższe pół roku ( o których będziemy informować na naszej stronie, fb oraz  mailowo). Był także okazją do miłego spotkania towarzyskiego, nawiązania kontaktów, rozmów przy kawie, herbacie i słodkim co nieco
o naszej pracy, pasjach, pomysłach, trudnościach…

I na koniec złota myśl red. Mieczysława Czumy: „Fakty faktami, ale najważniejsza jest interpretacja”!

Wszystkim obecnym członkom  ( i sympatykom) Stowarzyszenia dziękujemy za przybycie i już teraz zapraszamy na następny Salon – może XVI Wiosenny Salon Polonistyczny?

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

XV_Salon_polonistyczny w Ośrodku Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora Cricoteka – 12 lutego 2016 roku

XIV_Salon_Polonistyczny „z muzyką w tle” – Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna I st.im. Ignacego Jana Paderewskiego w Krakowie
 24 września 2015 roku

XIII_Salon_Polonistyczny w kawiarni Jama_Michalika