Salony Polonistyczne

Salony Polonistyczne to spotkania z ludźmi kultury i nauki w ciekawych miejscach Krakowa połączone często z ich  zwiedzaniem lub uczestnictwem w niebanalnym wydarzeniu kulturalnym.

XVII ~ Cerkiewny ~ Salon Polonistyczny
w Cerkwi Zaśnięcia Najświętszej Maryi Panny,

piątek 27 września 2019

Członkowie Stowarzyszenia Polonistów mieli okazję gościć w parafii prawosławnej pw. Zaśnięcia Najświętszej Maryi Panny i odwiedzić wnętrza cerkwi   przy
ul. Szpitalnej. Przyjął nas ks. prot. Jarosław Antosiuk. Przed zwiedzeniem wnętrz zebrani mogli wysłuchać krótkiego wykładu.

Pomieszczenia parafii rozmieszczone są na kilku piętrach. Po gruntownym remoncie w 2018r. robią duże wrażenie. Nauczyciele obejrzeli nie tylko miejsce odprawiania liturgii, ale też kaplicę refektarzową z freskami profesora Jerzego Nowosielskiego, salki katechetyczne – z wystawionymi pracami malarskimi uczniów, profesjonalną pracownię ikonograficzną i konserwatorską.  Uwagę zwiedzających zwracały również witraże wykonane według projektu prof. Nowosielskiego.

Podczas omawiania przebiegu liturgii prawosławnej poloniści mogli wrócić pamięcią do lat studenckich czytając fragmenty tekstów liturgicznych w języku staro-cerkiewno-słowiańskim.

Dużą atrakcją okazała się prezentacja wielogłosowego śpiewu cerkiewnego.

Wizyta w gościnnych progach parafii zakończyła się spotkaniem przy kawie i herbacie oraz słodkim co nieco. Batiuszka (tak zwracają się wierni prawosławni do swego kapłana) Jarosław Antoniuk obdarzył wtedy zebranych opowieściami na temat życia codziennego parafii.

Bardzo dziękujemy ks. proboszczowi Jarosławowi Antoniukowi, jego żonie Kseni, a także współpracownikom za niezwykle ciepłe przyjęcie.

Dziękujemy także koleżance Ani Wołosiuk – pomysłodawczyni tego spotkania.
XVIII Salon Polonistyczny miał tym razem bardzo mistyczny charakter.

Zapraszamy do obejrzenia fotoreportażu.

XVI noworoczny Salon Polonistyczny
~ po krako(w)sku ~

„Albośmy to jacy tacy”?

W ostatni piątek w gościnnych progach Kawiarni Literackiej przy ul. Krakowskiej (nomen omen) odbyła się XV Salon Polonistyczny „Po krako(w)sku”.  Jak zwykle na Salon zaprosiliśmy gościa, tym razem był to red. Mieczysław Czuma – wieloletni redaktor naczelny „Przekroju”, wybitny krakauer i krakauerolog, autor licznych książek
o Krakowie, pomysłodawca słynnego marszu jamników,długo by wyliczać…

Redaktor Czuma z wrodzoną sobie swadą i dowcipem wspominał  słynnych profesorów polonistyki krakowskiej ( i naturalnie-ogólnopolskiej) – Pigonia, Kleinera, Klemensiewicza (  cóż to były za Osobowości!), opowiadał o historii Kazimierza, na terenie którego znajdowaliśmy się, o literackim i nie tylko Krakowie oraz o tym, że właściwie wszystko, co ważne zaczęło się w tym niezwykłym miejscu.  Wprawieni
w doskonały humor członkowie Stowarzyszenia udali się po autografy, odbyła się też sesja zdjęciowa, była możliwość porozmawiania z naszym Gościem.

Salon był okazją do przedstawienia nowo wybranego Zarządu Stowarzyszenia Polonistów i zaprezentowania planów na najbliższe pół roku ( o których będziemy informować na naszej stronie, fb oraz  mailowo). Był także okazją do miłego spotkania towarzyskiego, nawiązania kontaktów, rozmów przy kawie, herbacie i słodkim co nieco
o naszej pracy, pasjach, pomysłach, trudnościach…

I na koniec złota myśl red. Mieczysława Czumy: „Fakty faktami, ale najważniejsza jest interpretacja”!

Wszystkim obecnym członkom  ( i sympatykom) Stowarzyszenia dziękujemy za przybycie i już teraz zapraszamy na następny Salon – może XVI Wiosenny Salon Polonistyczny?

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

XV_Salon_polonistyczny w Ośrodku Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora Cricoteka – 12 lutego 2016 roku

XIV_Salon_Polonistyczny „z muzyką w tle” – Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna I st.im. Ignacego Jana Paderewskiego w Krakowie
 24 września 2015 roku

XIII_Salon_Polonistyczny w kawiarni Jama_Michalika